Tjäna Pengar Ungdom och Barn – Ungdomsjobb

Många ungdomar behöver tjäna pengar eller extra pengar. Det är absolut möjligt att skaffa sig en bra inkomst, sysselsättning eller extrajobb, som gör att du kan tjäna extra pengar varje månad även när du är ungdom. Hur kan man tjäna pengar som barn och ungdom?

Såhär tjänar du pengar som ungdom och barn!

Man kan behöva vara lite kreativ för att tjäna pengar snabbt när man är ung eller som barn, man står ju ofta utanför vanlig arbetsmarknad, så därför skall jag i denna artikel ge dig tips och råd på hur du kan tjäna bra pengar även när du växer upp. Det är fullt möjligt att skapa sig en inkomst fast du inte är myndig än eller har åldern inne.

Tips och råd för att tjäna extra pengar som ung

Jag själv började att tjäna pengar redan som ungdom och ett av de första arbeten jag gjorde var att plocka jordgubbar på somrarna. Då var jag 13 år. Jag arbetade med sk ungdomsjobb ända tills jag var 18 år i olika former. Man kan som ung få en bra inkomst även fast man studerar eller inte har åldern inne. är ett barn, för att erhålla ett vanligt arbete. Hur man tjänar pengar som barn. Det gäller att vara lite kreativ och kämpa på.

Använda ChatGPT för att tjäna pengar via tex bloggning blir alltmera populärt.

Från 13 år till 18 år

Du kan ha ditt extraarbete och tjäna pengar under tiden du studerar eller gör annat. Dessa tips och råd på extra inkomster påverkar inget eller endast lite av andra saker du gör i din vardag. I denna guide hittar du tips och råd för hur du skall kunna tjäna pengar även som barn eller ung:

 • Tjäna pengar som 13 år
 • Tjäna pengar som 14 år
 • Tjäna pengar som 15 år
 • Tjäna pengar som 16 år
 • Tjäna pengar som 17 år
 • Tjäna pengar som 18 år

När du fyllt 18 är du myndig och då kan du arbeta mer fritt och ta andra former av anställningar och dylikt till skillnad mot när du är omyndig under 18 år. Efter att du blivit myndig finns det många fler möjligheter när det komemr till vanliga anställningar och att tjäna pengar som ung eller barn.

Tjäna extra pengar enkelt

Har du en framåtanda och lite driv, så har du verkligen ett försprång gentemot dina kamrater i samma ålder vad gäller att tjäna pengar. Du kan relativt enkelt tjäna lite extra pengar ifall du använder dig av din kreativitet samt är lite framåt vad gäller inkomster och skapande av någon form av värde. Antingen så arbetar du enbart med din kreativitet eller så tar du någon form av ”jobb” där du kan tjäna dig en hacka. Många använder sig av både sin kreativitet samt andras arbete.

 

Tjana pengar ungdom

 

Olika former av inkomster för barn och unga

Vi skall här nedan visa på ca 30 olika sätt på hur du kan använda din tid, ditt kunnande, lite kreativitet för att tjäna pengar även när du är ungdom. Många tror att det inte går att skapa sig en inkomst när man är inte är vuxen, men det går absolut. Tjäna pengar under 18. Det skall bli kul att visa på ett helt gäng med bra sätt här nedan:

25 sätt att tjäna pengar som ungdom

1. Göra betalda undersökningar

Det finns en hel del undersökningar som du kan utföra fast du är ungdom. Du kan på vissa tjäna pengar och på andra så tjänar du ihop poäng, som du kan använda för att lösa in till tex biobiljetter eller annat, som det företaget erbjuder där du utför dina betalda undersökningar.

Det finns flera bra nätverk där du kan anmäla dig för att göra betalda undersökningar på fritiden. Dessa är vanligtvis relativt enkla och tar inte allt för lång tid att utföra. Vi listar flera av de nätverk du kan använda för att skapa dig en liten inkomst eller få tex biobiljetter för utförda undersökningar. Undersökningar behöver man vara 18 år för att göra vad gäller de flesta betalda undersökningsföretagen.

2. Vara chaufför

Att vara chaufför och köra bil är en av de enklaste sätten du kan använda dig av för att tjäna pengar som ungdom. Du behöver inte ens alltid ha egen bil utan kan ställa upp som chaufför åt andra med deras egna bilar. Var noga med hur du framför bilen, speciellt ifall du inte äger bilen och håll dig till alla de lagar och trafikregler som gäller så att du får behålla ditt körkort.

En del ser även till att skapa sig en liten inkomst genom att ”hämta och lämna” bilar på olika platser i Sverige. Man kan då hjälpa antingen bilfirmor eller andra servicefirmor som behöver ha sina bilar flyttade.

För att vara chaufför bör du ha fyllt 18 år eller åtminstone ha fyllt 16 år och ha Epa. Många vill helst bli skjutsade i en vanlig bil och då är det 18 år som gäller för att vara chaufför.

3. Göra ärenden

Att utföra olika ärenden åt folk/företag som behöver ha mindre uppgifter utförda är helt klart ett bra sätt att tjäna pengar på. Det kan vara att du skall göra vissa saker eller hämta/lämna saker hos olika företag eller inom det företag du är anlitad av.

Man kan även få springa ärenden åt sina släktingar och på det sättet få pengar. Enkelt och bra! Ärenden kan du ju göra från det att du har fyllt 13 år. Behövs ingen speciell kunskap eller fordon för att göra ärenden, så är ju detta ett extra jobb även för barn.

4. Klippa någons gräs

Att klippa gräs är ofta ett bra och enkelt litet arbete att utföra för att tjäna lite pengar. Antingen åt dina egna föräldrar eller så jobbar du åt någon annan med deras gräsmattor. Jag vet ett par ungdomar som tjänar hyfsat med pengar på detta enkla arbete.

Detta jobb kan du börja med redan som 13 åring. Många som är i yngre tonåren utför detta enkla men nödvändiga arbete åt sina bekanta och grannar.

5. Skotta snö

Du kanske även kan skotta snö på vintern som omväxling till gräsklippningen på sommaren. Detta är ett lite kyligare arbete om man så säger, men det är relativt enkelt att utföra. Gör du det bra, så kommer du med all säkerhet få detta jobb åt ett par av dina grannar eller släktingar. Inte många som gillar att skotta snö.

detta arbete kan du börja med tidigt. jag vet ett apr som är 13-14 år gamla som skottar snö åt grannar och folk på gatan här i området vintertid.

6. Starta en blogg

Detta är ju ett arbete som kräver lite kunskap, men det är absolut inget svårt, bara man ger det lite tid. Det finns en stor mängd sätt du kan använda dig av för att tjäna pengar med en blogg, en webbutik eller en hemsida. Jag rekommenderar alla att skapa sig en egen sajt av flera orsaker.

Använd AI och Chat GPT för att driva din blogg

En är såklart att det går att tjäna pengar med en blogg hemifrån. En annan är att du kan skapa en mängd olika samarbeten och kontakter med en sajt. Det är värdefullt för inkomsten och ditt kommande nätverk. Jag tjänar själv pengar varje dag via ett par av mina bloggar och det är verkligen ett kul arbete!

Vi skall titta närmare på hur du startar en blogg, som du kan använda för att tjäna pengar oavsett om du är ungdom, gammal eller mittemellan. Här kan du läsa mer om att tjäna pengar på att blogga.

Du kan starta din egen blogg när du är ett barn och det är inget konstigt med det. Skall du tjäna pengar med annonser och affiliate, så behöver du vara 18 år och myndig hos många av annonsörerna.

7. Sälj saker på loppis

Att sälja saker i allmänhet är ett bra sätt att tjäna pengar. Att sälja saker på loppis och tjäna pengar som ungdom är ju perfekt. De saker du har hemma är värda pengar och du kan få betalt för det som bara ligger hemma och skräpar. Någons skräp är någon annans skatt brukar man säga. Så är det helt klart!

Har du bra saker, så kan du absolut tjäna en slant. Elektronik, kläder, gamla saker går som smort på loppis. Det finns en del loppisar där du kan hyra ett bord och ställa ut dina saker till försäljning.

Du kan även ha garageloppis eller ställa ut dina saker i bakluckan på bilen ifall du har tillgång till bil. Loppis är ett bra sätt att tjäna extra pengar.

8. Passa någons hus

Husvakt är ett bra och mycket enkelt sätt att tjäna pengar som ungdom. Du sitter bara husvakt när någon är borta och ser till så att det är någon hemma, så tjuvarna håller sig borta. Att passa hus är ju superenkelt. Du bor ju liksom bara i någon annans hus under tiden de är borta. Passa hus är ett riktigt bra sätt att skapa sig en liten lön.

Man tar ofta in posten och vattnar blommorna när man är husvakt åt någon annan.

9. Djurvakt

Att vara djurvakt är ett relativt enkelt och bra jobb när man är ungdom för att att tjäna extra pengar. Det kan vara att du har hand om en katt eller hund, men det kan även vara att du går ut på promenader med någons hund. Vi känner till en tjej, som passar flera hundar i vårt bostadsområde och hon tjänar pengar när hon är ute med hundarna.

detta arbete kan du ju som du förstår börja riktigt tidigt med och redan som barn kan du gå ut och gå med andras hundar eller sitta djurvakt åt någons katt eller hund.

10. Vara IT assistent

Att vara IT assistent är ett bra och kul arbete. Det spelar egentligen ingen roll vilken ålder du har, utan du utför de uppgifter du kan och får betat för detta. I vissa fall är det bra att ha lite livserfarenhet, men i andra fall behöver du inte kunna mer än själva uppgiften för att klara av det. Det finns absolut pengar att tjäna för dig som ungdom ifall du väljer att vara en IT assistent och du kan utföra dina uppgifter hemifrån. Det skiljer sig väldigt åt vilka arbetsuppgifter du kan få som IT assistent.

11. Sälj på auktionssajt

Det finns ett par bra auktionssajter du kan använda dig av för att sälja dina saker. Jag själv brukar använda mig av Tradera för att sälja mina saker. Där kan du snabbt och enkelt lägga ut i stort sätt vad som helst och sälja direkt över nätet. Har du tur och rätt saker, så får du bra betalt via att lägga ut dina saker på auktion. Priset kan verkligen gå upp med rätt saker!

12. Sälj av gamla saker

Det finns absolut pengar att tjäna på att sälja av gamla saker som man har liggandes hemma. Blocket är en bra sajt att sälja gamla saker. Du kan även lägga ut de på Tradera. Har du rätt saker och de är gamla, så kan du absolut få en del pangar för dessa. Tradera och Blocket är bra sajter att använda sig av när man skall sälja sina gamla saker. De är trygga.

13. Starta en liten städfirma

Du kan starta en liten städfirma och göra fint både på företag eller hemma hos någon du känner. Jag själv hade en liten städfirma som ung och tjänade en del pengar på det. Det blev väl ca 1500 per månad på det och jag var där ett par timmar varje fredag. Många ungdomar får ju även en slant ifall de hjälper till hemma med olika mindre uppdrag såsom städning.

14. Sitta barnvakt

Att sitta barnvakt är ett annat bra sätt att tjäna pengar när du när ungdom. Det är ofta relativt enkelt och det går att göra flera kvällar/helger eller andra tider i veckan. Du kan få relativt bra betalt för att ta hand om någon annans barn faktiskt. man kan sitta barnvakt hos släktingar, vakta sina egna syskon, hos grannar,

15. Vara webbdesigner

Att vara webbdesigner kräver en del av dig som person vad gäller kunskaper, men det går absolut att hitta relativt enkla arbeten där du kan tjäna pengar som webbdesigner. Du behöver inte skapa speciellt avancerade sajter för att folk skall tycka att de fungerar. Du kan hitta dina kunder både på nätet och irl.

16. Vara datorlärare

Är du duktig med datorer i allmänhet, så har du absolut chansen att arbeta som datorlärare och tjäna en slant på det. Du behöver inte kunna speciellt mycket för att vara en resurs för de som kan mindre om datorer än vad du kan. Många äldre har ingen kunskap alls vad gäller datorer eller Internet.

17. Tvätta bilar

Tvätta bilen är något som alla behöver göra ibland som bilägare. Många har inte tid att göra det själva eller gillar det helt enkelt inte och då finns det en chans för dig att tvätta bilar åt andra. Du kan tvätta åt dina föräldrar, dina släktingar eller någon annan. Man bör vara noga och aktsam om bilarna när man tvättar dem. Kan vara bra att komma ihåg.

18. Måla någons hus

Det finns alltid folk som behöver hjälp med att måla om huset eller att måla inomhus. Det kan vara via ett företag eller privat. På sommaren finns det alltid sådana här arbeten ifall man är lite bra på att höra sig för och berätta för folk att man kan hjälpa till.

19. Skriva för Internet

Alla som har en blogg, ehandel eller sajt behöver då och då hjälp med att skriva artiklar. Är du en seriös och duktig skribent kan du absolut tjäna bra pengar på att skriva artiklar för nätet. Jag har en bekant som har skrivit i flera år för ett par firmor och hon tjänar bra extrapengar på att sitta hemma och skriva artiklar inom olika ämnen.

Jag har själv skapat massor med artiklar för andra företag och fått betalt för dessa via Internet. Här kan du lära dig lite mer om hur du själv kan skapa bloggpengar på Internet. Det är inte så svårt, men det tar lite tid för att komma igång. Är man väl igång, så kan man skapa sig en stadig inkomst via Internet och sin blogg.

20. Testa olika mjukvaror

Många företag behöver testa sina produkter ute bland allmänheten och du kan på detta vis bli en produkttestare. Tex mjukvaror behöver testas hos många företag och du kan bli testare för dessa. Du får då mjukvaran skickad till dig vanligtvis innan den är släppt och du testar den efter buggar. Det finns flera sådana här arbeten du kan göra som ung, men du behöver hitta dessa själv. Sök via Google, Facebook, Twitter och i olika forum, så hittar du.

21. Produkttestare

Du kan även testa andra typer av produkter och tjänster utöver mjukvaror. det finns en uppsjö med företag som vill ha hjälp med att få sina produkter testade innan de kommer ut på marknaden. De skall då testas av oberoende personer och du kan absolut få ett jobb, som detta.

22.Fotograf

Du kan absolut hitta jobb som fotograf även som ungdom. Gillar du att fota, ta bilder och kanske även att redigera, så finns det säkerligen arbete för dig. Det finns även en mängd sajter på webben, där du kan sälja dina bilder eller lägga upp dessa och få betalt när de laddas ner.

23. Sälja dina bilder på webben

Som vi nämnde här ovan, så kan du absolut sälja dina bilder Online ifall du är en duktig fotograf. det finns en mängd olika sajter och bildbanker numera där du kan avyttra dina bilder.

24. Spela poker Online

Det finns en mängd personer som faktiskt spelar poker online och lever på detta. Det var för ca 10 år sedan en rejäl pokerboom som svepte över världen, men det finns fortfarande folk som spelar dagligen och helt lever på detta. De flesta spelar på webben. Det fins såklart risker med detta sätt att tjäna sina pengar.

Du kan även spela Online Spel och tjäna pengar

25. Tjäna pengar som Affiliate

Det är många yngre, både tjejer och killar som fått upp ögonen för affiliate. Man skapar sig en inkomst via nätet där man gör reklam för andras produkter och tjänster och när kunden gör ett inköp via ens länkar, så får man en provision. Inte svårare än så.

Att bli en duktig affiliate är inte helt enkelt skall tilläggas, men med kontinuerligt arbete samt lite passion och envishet går det absolut att tjäna bra med pengar som affiliate. detta är ett alternativ främst när du fyllt 18 år, men går på en del håll att börja med redan som 16 åring.

26. Tjäna pengar med Twitter

Tjäna pengar med Twitter. Det finns många ungdomar som med hjälp av Twitter tjänar extra pengar varje månad. De gör antingen reklam för något märke eller säljer någon produkt eller tjänst. Det är enkelt och man får betalt för att vara på sociala medier.

27. Tjäna pengar med YouTube

Det finns många yngre som startar YouTube kanal och tjänar extra pengar. Du behöver ha ett AdSense konto hos Google, en kanal med 1000 prenumeranter samt 4000 timmars watchtime för att få tjäna pengar via reklamen hos YouTube.

Många hittar hir via sökningar på Google:

 • tjäna pengar som 13 åring
 • hur kan man tjäna pengar som 13 åring
 • hur tjänar man pengar som barn
 • tjäna pengar som 14 åring
 • hur tjänar man pengar snabbt som barn
 • tjäna pengar som 15 åring
 • hur kan man tjäna pengar som 14 åring

Ungdomar och barn kan tjäna pengar

Detta var några av alla de sätt där du kan tjäna pengar som ungdom. Det finns många fler och jag tror att vi kommer att uppdatera listan här med fler arbeten för dig som är ung framöver. Du kan dock säkert hitta ett enklare arbete i listan över alla de jobb som finns beskrivna här ovan i listan. Många yngre är pigga på att tjäna extra pengar, så de sätter igång med något av alla de sätt här ovan.

FAQ – Tjäna pengar som ungdom

Vad finns det för sätt att tjäna pengar som ungdom?

Det finns flera sätt för ungdomar att tjäna pengar. Vanliga alternativ inkluderar extrajobb, sommarjobb, deltidsjobb, att starta en egen liten verksamhet eller att utföra olika uppdrag och tjänster.

Vilka extrajobb kan jag söka som ungdom?

Som ungdom kan du söka extrajobb inom olika branscher och sektorer, såsom detaljhandel, restaurang, barnpassning, trädgårdsarbete, kontorsassistans, hundrastning, marknadsundersökningar, tidningsutdelning och mycket mer. Det är viktigt att se efter lediga tjänster som är lämpliga för din ålder och erfarenhet.

Kan jag starta en egen verksamhet som ungdom?

Ja, det är möjligt att starta en egen liten verksamhet som ungdom. Du kan överväga att erbjuda tjänster som att designa och sälja egna produkter online, erbjuda trädgårdsskötsel, måla och renovera, skapa och sälja konst och hantverk, eller till och med erbjuda privatundervisning i ett ämne där du är kunnig.

Finns det online-möjligheter att tjäna pengar som ungdom?

Absolut! Internet erbjuder många möjligheter för ungdomar att tjäna pengar online. Du kan överväga att starta en egen webbshop, erbjuda frilanstjänster som grafisk design eller skrivande, delta i undersökningar och betalda online-undersökningar, eller till och med skapa innehåll på sociala medieplattformar och tjäna pengar genom annonsering eller sponsoravtal.

Finns det några särskilda regler eller begränsningar för ungdomar som vill tjäna pengar?

Ja, som ungdom finns det vissa regler och begränsningar att ta hänsyn till. Åldersgränser för vissa jobb och arbetstider kan vara olika beroende på din ålder och landets lagar. Det är viktigt att undersöka och följa de riktlinjer och bestämmelser som gäller för att arbeta som ungdom.

Hur kan jag balansera skolan och arbete som ungdom?

Balansen mellan skolan och arbete är viktig för att säkerställa att du fortfarande kan prestera bra i dina studier. Du kan skapa en tidsplan för att planera din tid effektivt, kommunicera tydligt med din arbetsgivare om dina studiekrav och prioritera din tid och energi för att hantera både skolarbete och arbete på ett balanserat sätt.

Var kan jag hitta lediga jobb för ungdomar?

Det finns flera resurser där du kan hitta lediga jobb för ungdomar. Du kan besöka arbetsförmedlingens webbplats, söka på online-jobbportaler, titta på anslagstavlor på skolor, ungdomscenter eller fritidsgårdar, och kontakta företag direkt för att höra om de har några öppna platser för ungdomar. Du kan också nätverka med vänner, familj och bekanta för att få tips om eventuella jobbmöjligheter.

Vad kan jag göra om jag inte hittar ett traditionellt jobb?

Om du inte hittar ett traditionellt jobb kan du överväga att utföra olika uppdrag eller tjänster på egen hand. Du kan erbjuda dina färdigheter och talanger, till exempel att hjälpa äldre grannar med att handla eller utföra trädgårdsarbete, erbjuda hundrastningstjänster, sälja handgjorda produkter eller skapa och sälja digitalt innehåll online.

Finns det några program eller initiativ som stödjer ungdomar att tjäna pengar?

Ja, det finns olika program och initiativ som stödjer ungdomar att tjäna pengar. Vissa kommuner eller organisationer kan erbjuda sommarjobbsprogram för ungdomar, entreprenörsstipendier eller affärsutvecklingskurser för unga företagare. Det kan vara värt att utforska lokala resurser och kontakta relevanta organisationer för att ta reda på om det finns några sådana möjligheter i din region.

Hur kan jag hantera mina intjänade pengar som ungdom?

Att hantera dina intjänade pengar som ungdom är viktigt för att lära sig goda ekonomiska vanor. Du kan börja med att sätta upp ett budgetsystem för att fördela dina inkomster på olika utgifter och sparande. Du kan också överväga att öppna ett bankkonto för att hålla reda på dina pengar och lära dig om vikten av att spara och investera på lång sikt.

Dessa svar på vanliga frågor ger dig en översikt över möjligheterna att tjäna pengar som ungdom. Kom ihåg att alltid undersöka och ta hänsyn till eventuella åldersgränser, regler och bestämmelser som gäller för arbete som ungdom i ditt land eller område. Lycka till med ditt sökande efter arbete och att tjäna pengar som ungdom!

Tips och råd till dig som ungdom och barn

Det går att få ihop helt ok inkomster via tipsen och råden i artikeln om du lägger manken till. Pengar finns att tjäna oavsett vilket arbete du tar dig för. Lycka till med att tjäna pengar som ung! Är du vuxen, som har sökt dig hit för att se vilka arbeten din ungdom kan göra, så kan även du se vilka arbeten som en vuxen kan göra hemma. Kom gärna tillbaka och läs listan igen för att få inspiration eller hitta nya jobb du kan utföra även som ungdom.

3 reaktioner på “Tjäna Pengar Ungdom och Barn – Ungdomsjobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *