Tips för länkar på din blogg

Inom sökmotoroptimering pratas det en hel del om det här med DoFollow, Nofollow och PageRank så därför tänkte jag ta och tipsa om hur du ska tänka när det gäller länkar inne på din egen blogg eller webbplats.

För det finns några enkla saker som du bör göra på din blogg för att se till att den är vettig för både sökmotorerna och dina läsare. Det är nämligen viktigt att du attraherar både Google och gänget med bra sökmotoroptimering utan att glömma bort dina mänskliga läsare för att få många besökare, skapa en populär sajt och tjäna pengar hemifrån (om det nu är ditt mål).

Länkar du till auktoritetssidor som Wikipedia etc kan du gärna slösa med länkkraften – Google uppskattar förmodligen inte att alla dina utgående länkar är NoFollow, men du bör inte vara alltför generös.

Här är ett par förslag på vad du kan göra:

Steg 1

Lägg till NoFollow-attributet för varenda affiliatelänk eller -banner som du har på din webbplats.

Det ser ut så här: <a href=”http://www.affiliatesida.com/din-affiliate-länk” rel=”nofollow”>

Och se även till att dina länkar öppnas i ett nytt fönster när du ändå är igång – du vill ju inte
förlora dina läsare till en produkt som de kanske, men kanske också inte köper.

Det ser ut så här: <a href=”http://www.affiliatesida.com/din-affiliate-länk” target=”_blank”>

bygga inlankar

Steg 2

Förmodligen visar du din RSS-knapp på varje enskild sida på din blogg – det är förståeligt, det gör de flesta.

Sätt NoFollow på den också.

Sätt även NoFollow på alla dina länkar till sociala medier-profiler om du har sådana. Det är ganska troligt att Facebook och Twitter får tillräckligt med länkkraft ändå så spara den länkkraften till din egen sajt istället.

Och återigen – se till att alla dessa länkar öppnas i nya fönster.

Steg 3

Bestäm om du vill att kategorier eller taggsidor ska ha en chans att ranka för de sökord du valt för dem.

Om du vill att de ska rankas, så tänk på att du behöver bygga länkar till dessa sidor, för det fösta för att se till att Google ens vet att de finns och för det andra för att ge dem en liten knuff mot rankingen för det sökord du valt.

Steg 4

Länka inte bilder.

Varför?

Jo, för att det inte finns någon anledning att länka bilder till en separat sida som inte visar något annat än just den bilden. Länken till bildsidan fylls automatiskt i av WordPress när du lägger in en bild så kom ihåg att ta bort den.

Självklart behöver du inte gå tillbaka och fixa varenda bild du någonsin har lagt upp på din blogg eller webbplats, men börja göra rätt från och med nu. Jag har själv varit lite dåligt på detta innan, men har skärpt till mig på sistone.

Att fixa dessa enkla tips tar dig förmodligen inte mer än 10 minuter så det är inte en särskilt jobbig insats med tanke på vad det kan göra för skillnad. Så sätt igång att fixa länkarna och förbättra din blogg. Och ha en härlig helg! Här hittar du tips på jobb att göra hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *