Sju bra saker att veta när du installerar din första WordPress-blogg

Tips och råd vid WordPress Installation

WordPress är många människors favorit när det gäller bloggplattform, den är definitivt min eftersom den är gör det enkelt för en internetmarknadsförare som jag att skapa snygga hemsidor utan att vara HTML-proffs. Exempelvis är den här sajten om att tjäna pengar på Internet byggd med verktyget.

I början av bloggens framfart i internetvärlden fanns det massor av olika bloggskript som tävlade om marknadsandelar. Vissa var gratis och anda kostade pengar. Men marknaden stabiliserade sig snart och ut ur denna till en början något förvirrade marknadsplats kom WordPress fram som marknadsledare.

Tips installation wordpress blogg

Framgången beror på flera saker. För det första är verktyget gratis, för det andra har det många olika och användbara funktioner och för det tredje är det byggt på ett sådant sätt att tredje part enkelt kan skapa tillägg eller plugins för att utöka dess funktionalitet.

Det skadar inte heller att WordPress också är mycket enkelt att installera – och för många människor, är ett verktyg som inte kräver någon kunskap om kodning nödvändigt.

Installera WordPress tips

Uppdateras och uppgraderas

Under årens lopp har WordPress uppdaterats och uppgraderats ofta och många nya saker har byggts in. Men det har alltid behållit sin enkelhet – gränssnittet är enkelt att förstå och använda och ofta behöver man inte ens instruktioner för att begripa sig på det.

Men om du är internetmarknadsförare kanske inte WordPress känns så bra som du hade förväntat när du först installerar det – vissa grejer är inte helt klockrena. Det beror på att utvecklarna av verktyget har en lite annan syn på livet än vi onlineentreprenörer och därför har satt några av de förvalda alternativen till raka motsatsen till vad en internetmarknadsförare skulle behöva.

Därför finns det några saker som du så fort du installerat din WordPress-blogg bör göra för att rätta till dessa brister. Det finns också några saker som du bör kolla för att se din blogg är igång ordentligt och fungerar som den ska.

Sju saker när du installerar en WordPress blogg

1. Se till att du kör den senaste versionen

Det kanske låter konstigt, men för vissa webbhotell kan en äldre version installeras om du använder deras direktinstalleringsverktyg. WordPress är mycket lätt att uppdatera och det kommer att säga högst till upp på skärmen om en ny version finns tillgänglig. Du behöver bara klicka på “automatisk uppdatering” så gör systemet allt arbete åt dig.

wordpress blogg

2. Ta bort “Hej världen”-inlägget

som alltid är standard från början och också alla kommentarer som är knutna till det. Och medan du ändå tar bort standardgrejer, gör dig även av med listan av länkar som finns lagrade under “Blogroll”. Du ska inte ha något av det där kvar eftersom din blogg ska vara så ren som möjligt vid starten.

3. Utvecklarna av WordPress

har satt det som standard att ha en inställning som blockerar sökmotorer från att se dina inlägg (i alla fall för vissa webbhotells installationer). Varför de tycker att detta är en bra idé är ett mysterium, men du kan enkelt rätta till det. Gå till Integritet (under Inställningar) och klicka på i alternativet att göra din blogg synlig för alla. (Edit: Detta är numera inte alls lika vanligt som det en gång var, som tur är).

4. Aktivera Akismet-plugin

Den är redan installerad som standard, men du måste få en kodnyckel från utvecklarna för att få det att fungera. Det går snabbt att fixa (och för personliga bloggar är det gratis) och räddar dig från att dränkas i ett ton spamkommentarer. Själv har jag märkt en enorm skillnad i spam mellan mina sajter som har Askimet aktiverat och de som inte har det.

wordpress installation

5. Gå återigen in under Meny Inställningar

och sedan till Permalänkar-sidan. Denna styr hur dina länkar skapas och är viktig för din sökmotor-optimering. Inget av de fyra förinställda alternativen är särskilt SEO-vänligt så klicka på Anpassad struktur-alternativet och skriv ”/% category% /% postname %/” i textrutan (eller bara ”/%postname%/” om du inte vill ha med kategorin i länkadressen. Denna inställning kommer att optimera dina länkar på bästa sätt och vara en stor förbättring när det gäller din framgång i Google och gänget.

6. Installera plugin – WordPress Database Backup

Detta är ett mycket praktiskt verktyg som inte bara gör en säkerhetskopia av din bloggs databas i förinställda intervall utan också kan ställas in så att det mejlar backup till din inkorg. WordPress är ett stabilt program, men man kan aldrig vara nog säker. Att ha backup på sin databas kan vara en riktig livlina om det av någon anledning skulle hända någonting med din blogg.

7. Hitta ett bra tema

för att göra din blogg riktigt fin och få den att stå ut från mängden. WordPress nya standardtema Twenty Ten är en enorm förbättring jämfört med det gamla, men det är fortfarande ganska tråkigt. Det finns tusentals andra gratisteman online som du kan installera på några sekunder så du behöver verkligen inte nöja dig med ett halvdant. Vill du satsa en slant finns det också riktigt bra teman att få. Ett par av mina favoriter är dessa:

Flexsqueeze
Socrates
Thesis

Kraftfullt och flexibelt program för bloggning

WordPress är ett sådant kraftfullt program eftersom det är så flexibelt. Så sätt av lite tid att lära dig vad din nya blogg har för möjligheter och var sedan inte rädd för att lägga till plugins eller ändra olika inställningar för att få verktyget att få precis det utseende, den känslan och det beteendet som du vill ha.

Ha det så kul med WordPress!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *