Bygga inlänkar – vilka länkar är bäst?

Kvalitativa inlänkar lyfter din webbplats hos Google

När du ska skapa inlänkar till din webbplats ska du komma ihåg att det är skillnad mellan länkar och länkar – att ha grepp om det är en av de viktigaste sakerna för lyckad sökmotoroptimering och att tjäna pengar på Internet. Inom SEO snackas det idag mycket om kvalitet och relevans när det gäller länkar.

Vissa tror att en länk är en länk och det är kvantitet som räknas. Andra tror istället att det handlar om den typ av backlinks du får, inte nödvändigtvis antalet – om du inte talar om antalet kvalitetslänkar förstås. Man kan sitta och argumentera fram och tillbaka om varje aspekt inom länkbygge tills man blir gråhårig, men detta är min blogg och min synvinkel – det är upp till dig om du köper den eller inte.

Bygga inlänkar – vilka länkar är bäst?

Min teori om att bygga inlänkar. Alla inlänkar skapas inte på samma sätt.

Att ha en större mängd länkar, oavsett vilken typ det är, innebär inte automatiskt att du får lika hög pagerank (PR) som en konkurrerande sida eller högre rankning hos sökmotorerna.

Jag har sett många webbplatser som har tagit sig till topplaceringarna på Google med väldigt få länkar samtidigt som många webbplatser med tusentals inlänkar rankas mycket lägre. Vad beror det på? Jo, på att en länk inte alltid är en länk.

Vilka länkar är stygga?

Stygga kanske är en liten överdrift, men de typer av länkar som jag går igenom nedan är sådana jag inte längre slösar min tid på att få. Men observera att bara för att de står med i denna förteckning så är de inte nödvändigtvis något fel på dessa länkar i sig (låter som en dålig ansvarsfriskrivning…). Det är som sagt min subjektiva åsikt.

skaffa inlankar

Artikelarkiv
För mina engelska sajter använder jag mig av EzineArticles och GoArticles, men jag har numera slutat att sluta slösa min tid på att skicka in artiklar till de tusen och åter tusen kataloger som finns ute på Internet. Var aktsam när du använder dig av artikelkataloger för att skapa dina inlänkar.

Kataloglistor
Vissa kataloger är fantastiska. Jag vill definitivt ha en länk från DMOZ till exempel – vilken marknadsförare skulle inte det! Men jag tänker inte slösa tid på att skicka in mina sajters länkar till nätets alla tusentals kataloger. Många kataloger ger ingenting, men det finns fortfarande ett par kataloger som ger trust och kraft till din sajt.

Forum
Jag vet, jag vet – många därute är fortfarande förtjusta i forum, men det är svårt att få en kvalitetslänk från en bra sida med dina sökord i den. Och det tar ju en sådan tid! Därför får jag ut mer av min tid genom att göra andra saker. Man kan skapa en del trafik dock in till sin sajt med hjälp av populära foruminlägg.

Social medier/forumprofiler
Många sökmotoroptimerare tror fortfarande att meningslösa länkar från sidor djupt ner i strukturen på väl rankade webbplatser är bra och att denna sajts PR på något sätt kommer smitta av sig på din pyttelilla profil, dold bland miljontals andra. För mig har det inte fungerat särskilt bra. Testa dig fram och se ifall det ger dig något.

.EDU/.GOV-länkar
Missförstå mig inte här – jag säger verkligen inte nej till en av dessa länkar om jag blir erbjuden en, men jag kommer inte slösa min tid på att aktivt söka efter dem. Det blir allt svårare att få dina kommentarer godkända på både .edu- och .gov-bloggar. Att skapa profiler på dessa webbplatser fungerar inte heller så bra, därför innebär denna strategi helt enkelt för mycket arbete och osäkra resultat.

Automatiserade mjukvaror
Jag har provat ett flertal av dessa utan något vidare resultat. Den enda som fungerat hittills i skrivande stund – och också har fungerat fantastiskt bra även för mina svenska sidor – är Automatic Backlink Creator. Resten har bara varit att slänga pengar i sjön.

Betalda länkar
Betala inte för att få länkar till din hemsida. Gör inte bara inte. Vi säger så. Det är många som använder sig av betalda länkar. Jag är personligen inget fan av dessa länkar, men som sagt i tex casino nischen är det många som måste köpa länkar för att ens synas det minsta.

Vilka länkar är snälla?

Låt mig först och främst definiera min perfekta länk, min drömlänk. Den kommer från riktigt innehåll (i motsats till exempelvis bloggkommentarer), har minst PR4 och är en dofollow-länk från en relevant hemsida inom min nisch (för denna sajt skulle det vara till exempel en blogg om att få trafik till sin hemsida eller sökmotoroptimering).

Men att få ett sådant guldkorn händer tyvärr nästan aldrig. Synd – det hade gjort det här med att tjäna pengar på internet betydligt enklare…

Så vilka länkbyggnadsstrategier fokuserar jag på i dagsläget?

Gästinlägg
Detta är det absolut bästa sättet att få bra dofollow-länkar från några av de bästa bloggarna på nätet plus att man får “låna” deras trafik. Möjligheterna för denna strategi är oändliga, den begränsas bara av din “jag har egentligen inte tid med detta”-ursäkt. Jag brukade också tänka så, men inte längre eftersom det kan fungera riktigt bra.

Utvalda bloggkommentarer
Först ska vi slå fast att det finns bloggkommentarer som syftar till att bygga nätverk och få ut ditt namn och det finns bloggkommentarer som är inriktade på länkbyggnad. Mitt mål är att bygga minst ett par kvalitetslänkar på varje inlägg jag jobbar på att få rankade med mina sökord som ankartext.

Helst vill jag hitta dofollow-bloggar med PR4 för den specifika sidan jag lämnar en kommentar på (alltså inte bloggens övergripande PR) som tillåter sökord i fältet Namn. Jag spammar ALDRIG. Oavsett om kommentaren gäller mitt länkbygge eller inte så lämnar jag alltid genomtänkta kommentarer.

Linkbait-inlägg
Det finns inget bra svenskt ord för linkbait vad jag vet – länkbete kanske? Linkbait-inlägg är väl genomtänkta och välskrivna inlägg där man gjort mycket research och som besökare och läsare därför vill länka till eftersom de är så bra. Naturliga inlänkar alltså. Men du kan ändå inte sitta och vänta på att människor ska hitta dessa inlägg och länka till dem.

En sak du kan göra för att ta detta ”naturliga länkbygge” i egna händer är att kontakta bra bloggare inom din nisch för att tala om att du finns och varför de ska länka till dig och den bra information som du erbjuder. Lyckas du övertyga dessa bloggare kommer du både att få inlänkar från deras bloggar och säkerligen från deras läsares bloggar också.

Slutord om bra och dåliga länkar

Jag vill ytterligare en gång påpeka att det inte är något fel på någon typ av inlänkar. Mina tankar ovan är bara baserade på att:

  • Jag är för upptagen för att slösa tid på att bygga backlinks med låg kvalitet
  • Jag inte tror att de länkarna har en positiv effekt på din sökmotoroptimering
  • De kan ha negativ effekt på din SEO
  • Jag hellre vill ha 10 kvalitetslänkar än 100 skräplänkar

Lycka till med att skaffa inlänkar till din sajt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *