Steg 5: Skaffa besökare

Besökare till din blogg

För att bli en framgångsrik affiliate och för att få till en lönsam hemsida behöver du få besökare eller som det även kallas ”trafik”. Det är besökarna som ska generera inkomster till din hemsida så det är en väldigt god idé att se till att de både vill och kan hitta till din hemsida. Se till att du bloggar ofta och driver rejält med trafik till din blogg eller webbplats. Det behövs många besökare för att du skall tjäna pengar hemifrån.

Skapa trafik

Tidigare i guiden har vi gått igenom hur viktigt det är att din sida är optimerad för att på så sätt synas i sökmotorernas sökresultat. Detta är en grundläggande god idé för att hjälpa besökare att hitta till sidan.

Vi har också gått igenom hur viktigt det är att din hemsida är snabb för att inte besökaren ska tröttna och lämna hemsidan innan den laddat klart. En missnöjd besökare kommer förmodligen aldrig tillbaka och kommer heller inte att rekommendera din hemsidan eller länka till den.

Lätt att navigera och bra design

För att din hemsida ska vara attraktiv för besökare bör den vara lätt att navigera och ha en tydlig layout där besökaren snabbt och enkelt kan ta del av innehållet. I ditt affiliatesamarbete kommer du dessutom ha material att marknadsföra och då kan det vara bra att det materialet framgår tydligt.

För att bli en framgångsrik affiliate och tjäna pengar på Internet är det viktigt att dina besökare trivs på din hemsida.

Marknadsföra din hemsida

För att få trafik till din hemsida är marknadsföring ett bra alternativ. Att marknadsföra din hemsida blir givetvis enklare om du har något speciellt eller unikt att erbjuda. Är konkurrensen stor inom din hemsidas område behöver du förmodligen anstränga dig mer.

Vi använder oss av exemplet att du driver en hemsida som handlar om spel- och betting och är affiliate för spelbolag. Konkurrensen är då relativt stor då många hemsidor på Internet handlar om detta och många andra har också blivit affiliate med spelbolag. Dock är Internet stort och det finns alltid plats och rum för ännu en hemsida.

Skapa unikt innehåll

För att sticka ut ur mängden kan det vara en god idé att ditt innehåll inte är alltför likt dina konkurrenter hemsidor. För att din hemsida också ska få besökare kan det vara bra att få till så kallade ”länkbyten” med andra hemsidor. Du kanske till och med kan dra nytta av konkurrensen genom att byta länkar med de liknande hemsidor.

Länka mellan sajter

Att byta länkar innebär att du på din hemsida lägger in en länk till en annan hemsida, som i gengäld gör samma sak tillbaka. När någon länkar till din hemsida kallas det för att du har fått en ”inlänk”. Inlänkar är värdefulla och det är alltid bra att ha många. Det kan också vara bra att veta att sökmotorerna även använder dina länkar och hur många inlänkar du har i sin sammanlagda bedömning av din hemsida.

Du får högre rankingpoäng om du har många inlänkar och du får extra höga poäng om populära hemsidor med ett liknande innehåll som ditt länkar till din hemsida. Detta kommer i många nischer med lite mer konkurrens var en nödvändig. Så här ser en internlänkning ut mellan inlägg ut inne på din sajt.

Att skapa relevanta inlänkar alltså. Internlänkning är även det en nödvändighet kan jag tycka och detta hjälper dina besökare att navigera på din sajt och det hjälper även din ranking på Google då Google mer vet vilka inlägg som får kraften som skapas inne på din sajt.

Länkbyten

Länkbyte är ett väldigt enkelt sätt att få din hemsida att synas. Ett annat sätt är att registrera sin hemsida hos någon webbportal(alternativt bloggportal), exempelvis ”svenskasajter” eller ”bloggtoppen”. En webbportal är en tjänst som listar och visar upp hemsidor av olika slag.

För att synas på en hemsida portal krävs att man registrerar sig på deras hemsida och sedan länkar till den. Det finns många liknande portaler och det kan vara ett bra sätt för att få trafik till din hemsida. En enkel sökning på Google efter ”webbportal” eller ”bloggportal” ger dig många bra förslag.

Sociala medier

Det finns även ett annat smart sätt att enkelt marknadsföra din hemsida och det är via sociala medier som exempelvis Facebook och Twitter. Det finns även ytterligare medier och en enkel sökning på ord som ”community” och ”sociala medier” ger dig många bra förslag. Genom att synas på exempelvis Facebook kan din hemsida nå ut till väldigt många potentiella besökare.

Ett annan bra sak med Facebook är även att du kan marknadsföra din hemsida via annons. Detta kostar dock pengar men du kan själv bestämma vilken målgrupp din hemsida ska annonseras för, om den ska visas för både män och kvinnor, samt en mängd andra parametrar.

Personlig Facebooksida

Är dock ute efter att marknadsföra din blogg utan att behöva betala för det kan du på ett smart sätt göra det genom att koppla ihop som hemsida med din egen personliga Facebooksida. Dina vänner kan då se när din hemsida uppdateras samt ett få ett litet smakprov vad du har skrivit. Ju fler vänner du har, desto fler potentiella besökare ser då din hemsida. Använder du en mall från WordPress finns det många olika plugin som enkelt kopplar ihop din hemsida med Facebook.

Förutom att få besökare till din hemsida via marknadsföring är det som vi tidigare gått igenom (se steg 4), väldigt bra att göra din hemsida och ditt innehåll attraktivt för sökmotorerna. Det finns många olika sätt att göra detta på, beroende utifrån hur din hemsida är uppbyggd.

Blogga ofta och mycket

Om din hemsida ska vara i bloggform finns det exempelvis vissa skrivtekniker som kan vara bra att känna till. Dessa skrivtekniker ser lite annorlunda ut om du driver en hemsida där innehållet inte uppdateras på samma sätt som det gör i en blogg, eller där innehållet handlar om att sälja produkter.

Ett exempel på en sådan skrivteknik är hur du skriver i ordning ditt innehåll/blogginlägg på hemsidan. Hur du formaterar texten (typsnitt, storlek o.s.v), vilket språk du använder är alla exempel på sätt att göra sökmotorerna nöjda.

Använd rätt sökord

En annan skrivteknik är att använda särskilda och utvalda ord i din text. Detta gör man för att sökmotorerna ska förknippa din hemsida med specifika ord. Skriver du exempelvis om spel och betting och är affiliate med spelbolag, kan det vara bra att uppmana sökmotorerna att förknippa din hemsida med ord som ”betting”, ”spel” eller ”odds”.

Ord som man vill få sin hemsida förknippad med kallas för ”sökord”. Att lära sig skrivtekniken med att hantera sökord kan vara lite klurig men när man väl har fått kläm på hur man gör, märker man vilken skillnad det blir.

Tänkvärt:

Att få besökare till din hemsida kan ta tid. Få inte panik om du inte får hundratals besökare över en natt. Även om du skriver bra inlägg och din hemsida är optimerad kan det ta tid för sökmotorerna att gå igenom och registrera din hemsida och ditt innehåll.

Om du vill ha många besökare är det också bra om du håller din hemsida uppdaterad. Driver du en hemsida i bloggform kommer du snabbt att märka att nya inlägg går hand i hand med många besökare.

Tänk på att för att bli en framgångsrik affiliate måste man förutom att vara engagerad också beredd att ge det hela lite tid. Även om du kan tjäna mycket pengar genom att bli affiliate, kan det vara bra att ha följande klassiska ordspråk i åtanke; Rom byggdes inte på en dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *