40 Affärsidéer till småföretag för nybörjare

Det finns ett stort antal småföretag i Sverige och antalet växer, vilket leder till att fler nya företagare dyker upp varje dag. De är ett utmärkt sätt att komma in i entreprenörsandan, tjäna pengar och till och med bygga upp rikedomar i många fall. Kort sagt är nya affärsidéer inget som vi kan få slut på inom kort. Men hur hittar man den rätta lilla affärsidén?

40 idéer för småföretag när du skall börja

Om du letar efter inspiration för att starta ditt eget småföretag kan du ta en titt på dessa 40 fantastiska affärsidéer för nybörjare.

Hur du väljer den perfekta småföretagsidén för ditt eget företag. wDet kan vara svårt att klara sig i affärsvärlden, så se till att dina affärsidéer räknas. En solid idé för ett företag av alla storlekar kräver en viss nivå av noggrannhet, planering och forskning så att du kan se till att den är genomförbar för din unika situation.

Här är några tips för att matcha rätt affärsidé med din personlighet, kompetens och mål:

  • Fokusera på dina färdigheter, erfarenheter och preferenser. Vad är du bra på? Vad tycker du om att göra? Finns det aktiviteter som gör dig lycklig och tillfredsställd? När du svarar på dessa frågor är det viktigt att tänka på vilka färdigheter som faller dig naturligt.
  • Gör din lista smalare. När du har en allmän uppfattning om vilka typer av företag som intresserar dig börjar du undersöka dem på internet. Fråga sedan människor i ditt lokalsamhälle och dina lokala företag för att se om det finns några företag som matchar denna beskrivning.
  • Fundera över vad du kommer att behöva för att starta företaget. Har du de medel som krävs för att starta ett företag? Kan du göra allt eller det mesta av arbetet själv för att hålla kostnaderna nere? Är din personliga och företagets ekonomi i ordning? Har du en affärsplan? SBA har förresten en utmärkt gratis mall för affärsplan som du kan använda för att skriva din affärsplan.
  • Gör en lista över för- och nackdelar. Detta är ett viktigt steg för att hjälpa dig att avgöra om företaget passar dig eller inte.
  • Gör ett utkast till förhållandet mellan affärsverksamhet och livsstil. Den goda nyheten är att när du arbetar för dig själv kan du ofta bestämma dina egna arbetstider. Den dåliga nyheten är att du kanske arbetar 60+ timmar i veckan, särskilt under uppstartsfasen. Om du tror på att balansera affärsverksamheten med tid för dig och din familj är det viktigt att hitta en liten affärsidé som möjliggör detta.

smaforetagar ideer

Den ultimata listan över idéer för småföretag

Nu när du har bestämt dig för att du är redo att starta ett företag, låt oss gräva i listan över de 40 bästa småföretagaridéerna för nybörjare. Nedan hittar du idéer om allt från att vara en virtuell assistent till att äga en specialiserad stormarknad. När du är klar bör du ha gott om inspiration för att komma igång på rätt spår för att äga ett blomstrande företag.

1. Virtuell assistent

Om du har en stark organisationsförmåga och en känsla för detaljer kan du överväga att bli virtuell assistent, eftersom det är ett enkelt sätt att starta ett företag. Som virtuell assistent kan du stödja företagare som är för upptagna eller inte har tid att göra allting själva. Du kan utföra uppgifter som att hantera scheman, boka resor, svara på e-post med mera.

2. Barnomsorg

Om du är duktig på barn kan det vara rätt val att starta ett barnomsorgsföretag. Det kräver minimala startkostnader och är lätt att komma igång – vanligtvis är det enda du behöver några utbildningsbevis eller utbildning inom utveckling av tidig utbildning. Du kan börja med att erbjuda daghemstjänster för spädbarn, småbarn, förskolebarn, barn i skolåldern och till och med barn med särskilda behov.

 

3. Konsult inom sociala medier

Att känna till hur Facebook, Twitter och Instagram fungerar kan leda till detta lukrativa tjänsteföretag. Här agerar en konsult som en social media manager för att hjälpa företag att utveckla sina konton för sociala medier och genomföra en strategi för sociala medier. Det kan handla om att hjälpa till att skapa eller hantera profiler på olika plattformar, utveckla och genomföra kampanjer med mera.

4. Instagram-influencer

Om du har en stor följarskara på platser som Instagram kan du överväga att bli en influencer. Som Instagram-influencer kan du marknadsföra produkter och tjänster till dina följare i utbyte mot pengar. Du får vanligtvis betalt per inlägg eller genom provision för de produkter du säljer. Se till att du läser FTC:s Disclosures 101 for Social Media Influencers innan du startar ett av dessa onlineföretag.

5. Etsy-säljare

En Etsy-butik är en bra affärsidé om du har en kreativ känsla. För den oinvigde är Etsy en plattform där konstnärer och hantverkare kan sälja sina handgjorda eller vintageföremål. Du måste skapa en profil med foton av dina produkter, ställa in betalnings- och leveransinformation och skriva en beskrivning av dina föremål. När någon köper något från din butik måste du sedan skicka ut det.

ide smaforetagare

6. Hundvandringsverksamhet

Många människor finner sig själva med mer tid än pengar. Men om du tycker om hundars sällskap är hundpromenader ett enkelt sätt att få lite extra pengar och vara din egen chef medan du gör det!

7. Event Planning Business

Överväg att starta ett eget företag för evenemangsplanering om du älskar att planera evenemang. Som evenemangsplanerare ansvarar du för alla aspekter av evenemangsplaneringsprocessen, från budgetering till samordning av leverantörer och utformning av inbjudningar.

8. Frisör

Har du en passion för hår och styling? Om så är fallet kan det vara ett perfekt företag för dig att starta en egen frisörsalong. Det är relativt enkelt att starta en frisörsalong – du behöver bara investera i en del grundläggande utrustning och förnödenheter. Dessutom finns det gott om onlinekurser som hjälper dig att komma igång.

9. Yogalärare

Om du är yogalärare kan du bygga upp ett yogaföretag för att tjäna pengar samtidigt som du gör något du älskar. Det är viktigt att notera att det kan vara dyrt att starta en yogastudio – du måste investera i utrustning och hyra eller köpa utrymme. Men om du har rätt kontakter och är villig att lägga ner tid och arbete kan du se fram emot ett lönsamt affärsföretag.

10. Landskapsarkitektverksamhet

Ett landskapsföretag är ett lönsamt litet företag att starta om du är duktig med dina händer och har en kärlek till naturen. Som landskapsarkitekt ansvarar du för att utforma, installera och underhålla landskap och trädgårdar. Uppgifterna du kommer att utföra kan vara att klippa gräsmattor, plantera blommor, beskära träd med mera.

11. SEO-konsult

En konsultverksamhet är en av de mer lukrativa idéerna på den här listan. Och om du har kunskap om sökmotoroptimering är det en utmärkt idé för småföretag att vara SEO-konsult. En SEO-konsult analyserar en kunds webbplats och ger rekommendationer för att förbättra dess sökmotorrankning. Du kan erbjuda dina konsulttjänster till företag som behöver dem, eller så kan du till och med starta en byrå som erbjuder den här typen av tjänster.

12. Webbutveckling

När det gäller affärsidéer på nätet kan du verkligen inte slå webbutveckling. En webbutvecklare utformar webbplatser, skapar innehåll för dem, testar deras funktionalitet och ser till att de fungerar som de ska. Webbutveckling är en bra sidoverksamhet, särskilt om du gillar teknik. Men det är naturligtvis också ett utmärkt företag att äga och bedriva som heltidsarbete.

foretag sma ideer

13. Digital marknadsföring

En annan verksamhet på frammarsch är digital marknadsföring. Företagare här ansvarar för att bygga och marknadsföra webbplatser. Här är vad du gör: Du bygger en webbplats, marknadsför den på kanaler som Facebook, Twitter, Pinterest etc., använder SEO för att förbättra dess placering i sökmotorer (Google/Yahoo), hanterar reklamkampanjer online, uppdaterar företagets material med nya budskap som passar varumärket online och så vidare.

14. Professionellt företag för fotografering

Om du har lite startkapital kan du överväga att investera i utrustning och erbjuda fototjänster online. Områden du kan gå in på är bland annat konsertfotografering eller LinkIn professionella foton. Du kan också ladda upp bilder till fotodelningssajter mot royalties och sälja dem som utskrifter eller på produkter som telefonfodral, T-shirts osv.

15. Bildkonstnär

Det här är den bästa verksamheten för graffitikonstnärer och spraymålare. Du kommer inte att bli en svältande konstnär om du är duktig, och båda alternativen gör det möjligt för dig att få ett förvärvsarbete. Även om det kommer att bli en utmaning att bli lika rik som konstnärer som David Choe och Banksy kan visuella konstnärer tjäna allt från 16 till 70 dollar i timmen genom att behärska sina sprayburkar.

16. Skyltföretag

Det finns just nu en stor satsning på att göra äldre neonskyltar mer miljömedvetna genom att ersätta dem med grönare LED-drivna skyltar. Lyckligtvis skapar det en stor nisch, särskilt i Kalifornien, där man försöker nå ett koldioxidfritt elnät. Så om du har en fallenhet för affärer och design kan du överväga att starta ett eget skyltföretag.

17. Skådespelarcoach

Om du vill bli skådespelarcoach i USA är det viktigt att du först får en ordentlig utbildning. Vanligtvis krävs det minst två års kurser på college- eller konservatorienivå innan man blir certifierad av staten.

18. Redovisningsverksamhet

Om du är revisor kan det vara ett bra sätt att tjäna pengar att starta en egen bokföringsbyrå. Du kan erbjuda tjänster som bokföring, skatteberedning och rådgivning.

19. Bokföringsverksamhet

Det här företaget är bokföring utan besväret med skatteberedning och rådgivning. Så om du älskar siffror och är bra på bokföring kan du överväga att starta din egen bokföringstjänst. Du kan erbjuda bokföringstjänster för små företag såväl som för privatpersoner.

ide egenforetagare

20. Personlig kockservice

Om du har en passion för matlagning kan du överväga att starta din egen personliga kocktjänst. Som personlig kock ansvarar du för att laga mat åt dina kunder – antingen i deras hem eller i ditt hem. Det kan handla om allt från frukost till middag till en hel veckas måltider.

21. Bloggare

Om du har ett sätt att uttrycka dig och ett öga för stil kan bloggande vara perfekt för dig. Först måste du skaffa en domän och en egen webbplats, men resten är upp till dig. När du skapar en närvaro på nätet kan du tjäna pengar på din blogg och generera intäkter från annonser och affiliatelänkar.

22. Onlinebutik

Om du har ett öga för mode eller design kan du överväga att starta en egen e-handelsbutik. Du kan sälja allt från kläder och tillbehör till heminredning och möbler.

23. Grafisk formgivare

Grafiska designers skapar visuella koncept med hjälp av bilder, ord eller andra element för företag som behöver marknadsföringsmaterial. Allt som krävs för att komma igång är en examen i grafisk design, ett digitalt diplom eller galna kunskaper i Photoshop och Illustrator (och talang, förstås).

24. Personlig tränare

Om du brinner för fitness och för att hjälpa andra att nå sina hälsomål kan du överväga att erbjuda personliga träningstjänster. Du kommer att vara ansvarig för att utforma anpassade träningsprogram och hjälpa dina kunder att nå sina träningsmål.

25. Cateringföretag

Om du älskar att laga mat kan du överväga att starta ett eget cateringföretag. Som cateringföretag ansvarar du för att förbereda och servera mat vid evenemang som bröllop, företagsfunktioner och födelsedagsfester.

26. Glassbutik

Glassbutiker är ett utmärkt litet företag för någon med begränsade startkapital, eftersom de flesta kräver en relativt liten startinvestering för att komma igång. Om du någonsin vill ha lite inspiration kan du läsa om kid VD ”Beau” Tracy Shell. Han startade sitt glasscateringföretag Lil’ Ice Cream Dude när han var åtta år. År 2019 öppnade han sin egen glassbutik Lil’ Ice Cream Dude’s Cool World vid 15 års ålder.

27. Klädbutik

Om du har ett sätt med stil och ett öga för mode kan du överväga att öppna en egen klädbutik. Du kan sälja allt från smycken till accessoarer till kläder och skor.

ide kladbutik smaforetag

28. Kaffebutik

Du har förmodligen hört talas om Starbucks, men det finns fortfarande gott om möjligheter om du vill starta ditt eget kafé eller café – särskilt om du är villig att anstränga dig extra för att skilja dig från konkurrenterna.

29. Ägare av en hot spot

Det fina med att starta en hot spot är att du kan göra det var som helst – allt du behöver är ett utrymme, Wifi och stationära eller bärbara datorer. Du kan sedan börja ta betalt för att folk ska komma och arbeta från ditt utrymme (co-working), lyssna på musik eller bara umgås. Ännu bättre är att kombinera det med ditt kafé för att få ytterligare en inkomstkälla.

30. Hälsocoach

Om du brinner för hälsa och fitness kan du överväga att starta ett eget företag inom friskvård. Som coach kan du hjälpa andra att nå sina hälsomål genom träningsrutiner och näringsrådgivning.

31. Bilvårdsaffär

Att detaljera bilar är ett utmärkt sätt att tjäna pengar vid sidan om. Dessutom är det ett relativt billigt företag att starta, eftersom du kan komma igång med bara några rengöringsartiklar och din egen arbetskraft.

32. Företag för underhåll av asfalt

Om du har en skåpbil eller en stor lastbil kan du överväga att starta ditt eget asfaltunderhållsföretag. Du kommer att ansvara för att täta och reparera sprickor på parkeringsplatser och uppfarter med asfalttätningsmedel som sprickfyllare av epoxiharts (ett polyuretanmaterial).

33. Företag för högtryckstvätt

Trycktvätt är ett utmärkt företag att starta om du letar efter något som är relativt billigt och lätt att komma igång med. Du kan börja med att köpa en högtryckstvätt, lite rengöringsmaterial och skaffa en försäkring.

34. Skräpplockning av skräp

Skrotborttagning är ett utmärkt företag för någon som inte har något emot att få smutsiga händer. Det kan vara ett relativt billigt företag att starta, och du kan komma igång med bara några få verktyg och förnödenheter.

35. Food Truck Business

Att äga en food truck är en av de mest lönsamma affärsidéerna på den här listan över affärsidéer. Om du har en kärlek till mat och matlagning kan det vara ett perfekt företag för dig att starta ditt eget food truck-företag. För att starta en food truck måste du ta hänsyn till faktorer som startkostnader, behov av utrustning (t.ex. kylning), krav på plats och hur mycket du måste ta betalt för maten.

ide food truck

36.Specialiserad stormarknad

Om du tröttnar på samma humrodrivna, kakformade stormarknadskedjor ska du veta detta: Alla andra är det också! Därför kan det vara en lukrativ affärsverksamhet att starta en specialiserad stormarknad. Som namnet antyder fokuserar en specialiserad stormarknad på att sälja unika och svårfångade varor som du inte hittar på din lokala Walmart eller Safeway.

37. Hementreprenör

Om du har erfarenhet av reparationer eller ombyggnader i hemmet kan du överväga att starta ett eget hementreprenörsföretag. Som entreprenör ansvarar du för att reparera och renovera hem och lägenheter.

38. Handyperson som tillhandahåller tjänster

Handypersoner är mycket efterfrågade när det gäller hemreparationer. Men om du startar ett eget litet företag kan du erbjuda ytterligare tjänster som att organisera garderober och garage.

39. Uppfödning av honungsbin

Av alla idéer till hemföretag på listan är den här den sötaste! Honungsbin är mycket efterfrågade, och med lite startkapital och kunskap kan du starta din egen honungsbienodling. Först måste du köpa bikupor, bin och andra förnödenheter som pollenpatroner, rökare och speciella kläder som hjälper till att hålla bina borta från dina kläder.

40. Försäljare på loppis eller bondemarknad

Om du är hantverkare och tycker om att sälja dina skapelser kan du överväga att bli loppmarknadsförsäljare. Det kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar vid sidan om, och du har friheten att sälja vad du vill!

Börja starta ditt eget småföretag och använd den här guiden som inspiration

Där har du det – 40 idéer för småföretag som kan hjälpa framtida småföretagare att komma igång! Om du samtidigt vill ha fler chanser att få ett framgångsrikt företag är det viktigt att skapa en affärsplan och få ordning på företagets ekonomi innan du startar det.

Men om du fortfarande har svårt att bestämma dig för vilken typ av företag du ska starta kan du överväga att använda den här guiden som inspiration. Dessa företag är alla relativt billiga och lätta att starta, så du kan vara säker på att du inte kommer att spränga banken. Och vem vet? Med lite ansträngning kanske du hittar din nästa miljonidé!

Artikeln är inspirerad av: https://smallbiztrends.com/2021/12/small-business-ideas.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *